top of page

Història

En un important moment cultural local i amb una tradició bandística centenària, al juny de 1985 es constitueix a Cocentaina la Societat Ateneu Musical fruit d'una escissió de l'única banda existent fins al moment. Amb una plantilla de 20 músics, el seu primer director va ser José Insa Martínez, qui va realitzar un important treball tant en la Banda com en l’escola de música. Posteriorment li prenen el relleu com directors titulars Josep Robert Sellés i Camps, Joan García Iborra, Agustí Martínez Caballero, Julio Juan García i José Barberà Ferrer, Enrique Alborch Tarrassó, José Vicente Algado Climent, Iñaki Lecumberri i Camps, David Payà i Gea i el actual director, José Miguel Fayos Jordán.

Cal destacar la participació en diverses ocasions en certàmens, dels quals es van aconseguir tres segons premis consecutius aconseguits en els certàmens organitzats per la Diputació d'Alacant entre els anys 1990 i 1992. El 1994 s’obté el Primer Premi en el mateix concurs facilitant-li la seua participació en la final autonòmica celebrada a l’octubre en el Complex Educatiu de Xest, on aconsegueix la segona posició. En 1997 participa en la secció tercera del Certamen Internacional de Bandes de Música "Ciutat de València", competint amb societats musicals de tot el món, obtenint el Primer Premi amb Menció d'Honor. Novament, en 1999, participa en el Certamen Provincial i obté la segona plaça. Amb això la Societat Ateneu Musical ha aconseguit adquirir un nivell musical que s’ha dignat a conservar.

Entre els múltiples festivals i concerts cal destacar els portats a terme dins del "Ensemble Simfònic 2002" com a homenatge l’escriptor Miguel Hernández durant 1993; la participació en l'acte de col•locació de la primera pedra del parc temàtic "Terra Mítica" de Benidorm l'any 1998; la col•laboració en els homenatges l'autor del pasadoble "Paquito el Xocolatero" i veí de Cocentaina, Gustavo Pascual; les seues intervencions en les Festes de Moros i Cristians, etc. L'Ateneu Musical ha realitzat actuacions en moltes comarques del País Valencià, així com a Múrcia, Castella la Manxa i Catalunya, i també en la regió francesa d'Anguleme, en les localitats de Nersac, Cognac, i Anguleme. Un cicle de concerts es repeteix anualment, destacant el Concert de Cap d'Any, el de Primavera, el de Santa Cecília o el d'Homenatge al soci entre altres.

Destaca especialment l'organització dels Cursos de Música "Cocentaina" celebrats des de l’estiu de 1994, en els que han participat els millors professors i instrumentistes de l'Estat Espanyol, com els solistes de l’orquestra Nacional d'Espanya, l’orquestra de RTVE, l'orquestra de València, … En les nits dels mateixos tenien lloc els Festivals de "Música al Cel", que han comptat amb solistes de la talla del flautista Jean Pierre Rampal, el saxofonista Pedro Iturralde, Orquestres de tot Europa, els millors Grups de Cambra de l'Estat espanyol... En 1999, coincidint en la sexta edició, el Curs s’especialitza en l’assignatura de Percussió i ha adquirit rang d'Esdeveniment Internacional, comptant amb el millor professorat de tots els continents.

Amb la Societat Ateneu Musical han actuat nombrosos solistes, entre els que cal destacar a Miguel Moreno, Lourdes Onrubia, Ignacio Giner, Javier Eguillor, el Grup de Percussió de la JONDE, els solistes de l'orquestra Nacional d'Espanya i de l'orquestra de RTVE entre altres.

Com a directors convidats han comptat amb mestres com a J.Vicent Egea, J. Enric Canet, Francisco Cintero, J. Rafael Pascual, Richard Scoot-Cohen, Norman Milanés, Francesc Serra, Dunia P. Alcaraz, Juan A.Espinosa, J. Vicente Moltó, Rafael Mullor Grau, i Cristóbal Soler Almudéver.

A l'agost de 1992, coincidint amb el concert que es fa tradicionalment en les festes patronals va ser anomenada padrina de la Societat Ateneu Musical La Senyora Paloma O'Shea, Presidenta de la Fundació Isaac Albéniz.

La Societat Ateneu Musical, té en l’actualitat 150 socis, Banda Simfònica amb una plantilla de 70 músics, diversos grups de cambra, Banda Juvenil d’educands, i Escola de Música reconeguda des de 1995 per la Conselleria de Cultura Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana, amb un total de 120 educands i 17 professors.

Destacar el primer premi aconseguit al I Certamen de Música Festera realitzat en la Font d'en Carròs al 2008 sota la direcció del director José Vicente Algado Climent. L'Ateneu l'any 2010 va conmemorar el seu 25è aniversari amb una programació d'actes molt especial que podeu veure a la secció 25è Aniversari sota la direcció d'Iñaki Lecumberri i Camps, primer director titular format als seus inicis a l'escola de l'ateneu i membre de la banda .Del 2012 al 2014 Ramon Garcia i Soler fou el director titular de la banda destacant el Primer Premi obtés al Certamen provincial de bandes a la segona secció.

A l'any 2017 l'Ateneu Musical de Cocentaina guanya el Primer Premi amb Menció d'Honor a la primera edició del certamen de música festera d'Alcoi, competint contra la Unió Musical Contestana i la Unió Musical de Muro. Després d'uns anys difícils deguts a la pandèmia l'Ateneu torna a participar al 2022 al certamen provincial d'Alacant obtenint el Primer Premi amb Menció d'Honor. L'any 2023 va obtindre un Primer Premi al certamen autonòmic de València.

bottom of page