top of page

Al carrer

Una part essencial de l’activitat de l’Ateneu és la seua participació a espais oberts com cercavil·les, desfilades i representacions, on la música assoleix un element protagonista, ja siga en festes o en altre tipus de celebracions. La societat musical contestana és hereva d’una tradició bandística centenària al municipi. De fet, el seus avantpassats van difondre per tot el món el pasdoble Paquito el Chocolatero, de l’autor contestà Gustavo Pascual, l’obra popular més interpretada segons la SGAE. Des del seu naixement, al mes de maig de 1985 l’Ateneu ha recorregut tota la geografia valenciana amb un repertori propi molt identificatiu. En agost d’aquell any va ser la banda oficial de la Filà Almogàvers de Cocentaina, a les festes patronals, y poc temps després, en abril de 1986, va participar a les festes d’Alcoi amb la Filà Cordó. Cocentaina, ciutat de l’entitat musical, i Alcoi, bresol de la festa de moros i cristians, son les exepcions, els únics lloc on l’Ateneu participa al conjunt de les celebracions de forma íntegra i acompanyant a una mateixa filà.

 

El calendari d’actuacions al carrer està farcit de nombroses activitats puntuals, centrades en la festa de moros i cristians, pero també en altre tipus de celebracions. L’Ateneu és cridada a acompanyar als càrrecs festers, a les esquadres especials, ballets o altres parts essencials dels boatos.

 

En els anys vuitanta la banda realitzava desenes d’actuacions per poder fer front als alts costos econòmics que suposava la compra d’insrumental, el manteniment de l’escola i la construcció d’una seu social. Amb el pas del temps la seua presència  al carrer s’ha anat reduint, amb menys de vint actuacions anuals seleccionades i centrades a les principals ciutats de les comarques del Comtat, l’Alcoià, la Vall d’Albaida i l’Alacantí. Actuacions a llocs on el fester aposta per la qualitat interpretativa i valora el paper de la música, donant-li rellevància i un paper protagonista.

 

L’Ateneu Musical, de la que és membre fundador el director i compositor Josep Vicent Egea Insa, té com a objectiu la difussió de la música d’autors contestans i de l’àrea d’influència, i dedica especial rellevància a les partitures creades pels compositors que són músics membres de la societat, com José Insa, Alfredo Anduix, Santiago Revert, Ignacio Garcia o Iñaqui Lekumberri. Al carrer aposta fermament per la qualitat i l’innovació, amb una constant col·laboració amb els autors José Rafael Pascual, Ramón García, Saül Gomez.

 

La filosofia que segueix l’entitat musical al carrer la va definit Josep Vicent Egea a una entrevista publicada a la revista de festes de moros i cristians de Cocentaina:

 

"El pitjor que pot passar és que la música siga decoració”.

bottom of page