top of page

ESCOLA DE MÚSICA

JOSÉ INSA MARTÍNEZ

NOTÍCIES

Qualitat, valors, cultura i amistat

Un dels principals objectius de l'Ateneu és mantenir una escola referent i de qualitat, que proporcionara als alumnes, a través de la música, una formació plena que els ajude a conformar la seua pròpia identitat, transmetent els valors fan possible la vida en societat. Aquest aprenentatge persegueix l'objectiu que l'Escola de Música es configure com un lloc de col·laboració, modern i funcional en el qual la tònica predominant siga una filosofia participativa quant a planificació, gestió, avaluació i direcció; que implique professors, alumnes, pares... creant una filosofia d'unió entre tots els implicats. 

 

Per a aconseguir-ho s'ha dissenyat un format educacional innovador, buscant un canvi pedagògic diferencial, sempre promovent l'afició i l'amor per la música, partint de les aptituds i la vocació artística de persones de totes les edats, independentment de la seua formació.  Amb un pla d'estudis, flexible, motivador, enriquidor i adaptat a les necessitats individuals de cada alumne, el professorat es centra en la pràctica instrumental individual i de conjunt, ajudat de la tecnologia per proporcionar una experiència d'aprenentatge experiencial, prioritzant així el desenvolupament de les capacitats creatives i la sensibilitat artística. 

 

A les assignatures de Llenguatge Musical, siga per als més menuts o per als grans, s'inclou l'ús de recursos visuals, pràctiques de repetició dirigides, improvisació lliure i contingut teòric per entendre la música de forma holística. 

 

Prova del bon treball és la important quantitat de professionals de la música que han sortit de l'Escola i la Banda de l'Ateneu, trobant en l'actualitat antics alumnes i membres de l'Ateneu a institucions culturals arreu del món com: Orquestra Nacional d'Espanya, Orquestra de la Radiotelevisió Holandesa, Orquestra Simfònica d'Amberes (Bèlgica), Orchestra dell'Accademia Nazionale di Roma (Itàlia), West-Eastern Divan Orchestra de Daniel Barenboim, Symphony Orchestra of India, Orquestra de la Comunitat Valenciana "Les Arts", Orquestra ADDA Simfònica d'Alacant...

Fi de Curs 2023-2024
Fi de Curs 2023-2024

Un any més els alumnes de l'Escola de Música de l'Ateneu de Cocentaina han fet les seues audicions de fi de curs. Aquest any com a novetat, s'han realitzat al pati de l'antic col·legi Bosco I, que actualment és la seu de l'Escola.

Concert d'Intercanvi amb l'Aranya d'Albaida
Concert d'Intercanvi amb l'Aranya d'Albaida

La banda jove de l'Ateneu Musical de Cocentaina ha participat el passat 23 de Juny en el concert d'intercanvis a Albaida i Cocentaina.

XI Festival Música i Família
XI Festival Música i Família

Les bandes joves de l'Ateneu i la UMC participen, junt amb els tres col·legis de Cocentaina en aquest espectacle musical.

Dani Quiles obté la plaça a l'Orquestra Nacional d'Espanya
Dani Quiles obté la plaça a l'Orquestra Nacional d'Espanya

La família de l’ateneu està plena d’orgull, i no és per a menys...

El nostre company, Dani Quiles Cascant, ha guanyat la plaça de Trombó Wechsel a l’Orquestra Nacional d’Espanya.

Marc Sansalvador estrena un obra a Europa
Marc Sansalvador estrena un obra a Europa

El nostre company i antic alumne de l'escola, Marc Sansalvador Pérez, ha estat seleccionat per crear la seva primera partitura orquestral, a un projecte de cooperació Europeu entre Italia, Espanya i Bulgària.

ASSIGNATURES

Música per als més menuts

Llenguatge Musical

Cello i Contrabaix

Flauta

Trompeta

Clarinet

Dolçaina i Tarota

Guitarra (Clàssica i Elèctrica)

Fagot

Saxofon

Piano

Percussió

Sac de gemecs

Trompa

Trombó

Oboè

Violí i Viola

Batucada

Com tota expressió artística, l'interpretació de música ens connecta amb les emocions, ens ensenya a escoltar amb atenció i a expressar-nos de manera creativa. A través de la música, aprenem a percebre subtils matisos emocionals i a comunicar-nos de manera profunda i significativa, cosa que enriqueix la nostra sensibilitat i comprensió del món.

Desenvolupar
la sensibilitat

Interpretar música involucra la improvisació, l'expressió emocional i la reinterpretació personal de les peces musicals. Aquest procés requereix pensar de manera innovadora, experimentar amb diferents interpretacions i comunicar emocions de manera única, fomentant així la capacitat creativa de l'intèrpret.

Estimular la
creativitat

La música consisteix amb una interacció entre dos individus: un interpreta i l'altre sent i reinterpreta. A més els grups musicals com les bandes i orquestres son colectius que precisen d'una gran sincronització i col·laboració.

Companyerisme

Per què estudiar música?

METODOLOGIES

L'ensenyament musical a l'Ateneu de Cocentaina es basa en l'aprenentatge experiencial, flexible i adaptat per a cada alumne.  El professorat s'ajuda de la tecnología per proporcionar una experiència d'aprenentatge enriquidora i motivadora. A les assignatures de Llenguatge Musical, ja siga per als més menuts o per als grans, s'inclou l'ús de recursos visuals, pràctiques de repetició dirigides, improvisació lliure i contingut teòric per entendre la música de forma holística.

Veure més

BANDA JOVE

La banda Jove de l'Ateneu va nàixer en 1989, tan sols 4 anys després de la fundació de la Societat Ateneu Musical. L’objectiu durant tots els anys l’existència  ha segut el de formar els futurs components de la banda des del mateix moment en el que agafen l'instrument i completar l’aprenentatge que els educands han tingut a l'Acadèmia. Des d’un primer moment es pretén que a més d’estudiar els xiquets i xiquetes gaudisquen.

 

Va participar els anys 90 a les quatre edicions de la Festa Musical del Xiquet organitzades per l'Ateneu Musical i al llarg de tots aquestos anys ha realitzat concerts als centres educatius de Cocentaina, amb els quals col·laboren assíduament. També ha estat convidada a actuar a algunes localitats de la comarca de El Comtat. En el 2000, 2001 i 2002 ha participat a la Trobada Comarcal de Joves Intèrprets que organitza la delegació comarcal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

 

En un principi va estar dirigida pel clarinetista Eduardo Bernabeu qui per motius professionals va haver-la de deixar en 1995. Després d’uns anys d’inactivitat als que intervingueren alguns músics en qualitat de convidats com Carlos Jover, la tasca va ser represa seriosament pels professors Agustí Martínez Caballero primer, i Francisco Varó després.

 

L’any 1998 un canvi a la gestió de l'Escola de Música de l'Ateneu provoca un rellançament de la Banda Jove, que passa a dependre de l’escola de música en lloc de la Banda i a ser coordinada per l'Associació de Pares i Mares d'Alumnes. En aquell moment agafà la batuta el també contestà Rafael Faus Uris.

 

Destacar també el Festival de Bandes Joves en honor a la Mare de Déu del Miracle de Cocentaina, on la banda jove de l’Ateneu a compartit escenari amb un gran nombre de Bandes joves de la tot arreu del País Valencià i sobre tot la realització d’eixides i intercanvis amb altres bandes fora de la Comunitat Valenciana amb un gran nombre de convivències musicals.

L’any 2002 la Banda Jove de l'Escola de l'Ateneu torna a formar part de la Banda i agafa la batuta el director  José Javier Alvado Serrano el qual realitzà una gran llavor amb els membres més xicotets d’aquesta, adaptant nou repertori variat i de tot tipus d’estils musicals que vàren fer que  els seus membres conegueren de millor forma el repertori per a Banda Jove actual. Destacar el Primer Premi obtés l'any 2011 al Certamen per a Bandes Joves celebrat a Beniarrés "Aulos" on la banda jove de l'Ateneu va obtindre la màxima puntuació amb 52 membres participants.

 

En l’actualitat la Banda Jove de l'Ateneu Musical està dirigida per Andrea Sebastià Molina i compta amb 25 membres i un funcionament propi amb junta directiva i participa activament en Concerts didàctics a Cocentaina amb la col·laboració de les escoles de poble.

bottom of page